Prodaje se „Zlatna truba”

Bez autora
Jul 06 2011

Hotel „Zlatna truba“ u Guči, otvoren tačno pre 30 godina u trubačkoj prestonici sveta, uskoro će se pojaviti u oglasima o prodaji. Zatvoren je još februara ove godine kad je preduzeće „Evroturs“, koje gazduje ovim zdanjem, palo u stečaj, a prošle sedmice protekao je i rok da se poveriocima podnese plan za reorganizaciju. Po zakonskom redosledu to znači da preduzeće, i hotel s njim, ide u bankrotstvo. „Zlatnu trubu“ će, ipak, privremeno otvoriti u vreme 51. Sabora trubača, od 8. do 14. avgusta. Tih dana hotel će da bude izdat u zakup, najverovatnije uz posredstvo opštine Lučani, jer ne mogu dozvoliti da vrata budu zatvorena tokom najvećeg narodnog skupa u Srbiji. Takođe, radiće i 10. jula, kad se u Guči snima televizijska emisija „Žikina šarenica“. U Privrednom sudu u Čačku još nije održano poverilačko ročište, ali to je već postupak koji ide svojim tokom.

Prodaje se „Zlatna truba”Hotel „Zlatna truba“ u Guči, otvoren tačno pre 30 godina u trubačkoj prestonici sveta, uskoro će se pojaviti u oglasima o prodaji.

Zatvoren je još februara ove godine kad je preduzeće „Evroturs“, koje gazduje ovim zdanjem, palo u stečaj, a prošle sedmice protekao je i rok da se poveriocima podnese plan za reorganizaciju. Po zakonskom redosledu to znači da preduzeće, i hotel s njim, ide u bankrotstvo.

– „Zlatnu trubu“ ćemo, ipak, privremeno otvoriti u vreme 51. Sabora trubača, od 8. do 14. avgusta. Tih dana hotel će da bude izdat u zakup, najverovatnije uz posredstvo opštine Lučani, jer ne možemo dozvoliti da vrata budu zatvorena tokom najvećeg narodnog skupa u Srbiji. Takođe, radiće i 10. jula, kad se u Guči snima televizijska emisija „Žikina šarenica“ – kaže za „Politiku“ Milutin Obradović, stečajni upravnik „Evrotursa“.

U Privrednom sudu u Čačku još nije održano poverilačko ročište, ali to je već postupak koji ide svojim tokom. Kad se već dođe do te tačke pojavljuje se neizbežno pitanje: zbog čega je zatvoreno ovo zdanje na glasu, povremeno stecište princeza, predsednika država, domaćih i svetskih muzičara i boema?

Hotel je sagrađen po projektu Mihaila Mitrovića i otvoren 1981. godine ponudivši 103 ležaja „B“ kategorije. Međutim, već posle deset godina rada, kad su počeli ratovi, dospeo je pred zatvaranje. Rešenje je pronađeno krajem 1991. godine u privatizaciji po zakonu usvojenom u vreme vlade Ante Markovića. Stvoreno je mešovito društvo u kojem je UTP „Dragačevo“, kao dotadašnji vlasnik, zadržalo 36 odsto kapitala, dok je ostatak bio u posedu beogradskog privrednika Bobana Mladenovića i njegovih saradnika, koji su uložili kapital u obnovu hotela.

Sredinom devedesetih, kad je u Srbiji obavljena kategorizacija hotela, „Zlatna truba“ je među prvima dobila rang od tri zvezdice, zajedno sa hotelima „Grand“ u Valjevu i na Kopaoniku, i beogradskim hotelima „Moskva“ i „Balkan“. Saborski gosti borave u „Zlatnoj trubi“ tokom avgusta pa odu, ali je hotel ostalih meseci bio domaćin brojnim sportskim ekipama koje su se pripremale u Guči, pa je poslovao sa zaradom. Od početka ovog veka, međutim, sportski posetioci su se znatno proredili, a i varošica je stalno beležila smanjenje broja stanovnika i zaposlenih, pa je i hotelski prihod sasvim utanjio, što je vodilo u stečaj.

„Zlatna truba“, inače, podignuta je na mestu gde je od 1932. bila kafana „Orijent“ sa pomoćnim zgradama. Vlasnik te krčme bio je meštanin i šaljivdžija Dobrosav Protić, naredivši da se na zidovima „Orijenta“ ispišu sledeće poruke: „Ko pije, umreće – ko ne pije, i pre će“ i „Čija li je – čija biti neće“. Međutim, krčmar je ubrzo bankrotirao pa je Dragačevska poljoprivredna banka 1936. godine kafanu dala u zakup Sredoju Protiću.

Zanimljivo je da je „Zlatna truba“ 2009. godine opremila helidrom za noćne letove, što je retkost za naše hotele.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik